Nieuwsbrief Vegatest/Vegacheck

Nieuwsbrief Vegatest/Vegacheck

ADHD

ADHDPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Sun, September 13, 2015 20:58:35
Zit nu toch eens stil!!

ADHD: ontstaan, oorzaken en natuurlijke behandelingen

1) Ontstaan

Recente studies hebben aangetoond dat ADHD verscheidene oorzaken heeft maar dat overdreven“oxydatieve stress “, zeg maar “het roesten van de hersenen” een belangrijke basisoorzaak is.

Deze oxydatieve stress ontstaat wanneer er in het lichaam, of bij ADHD in de hersenen, te veel “vrije radicalen” = agressieve zuurstofdeeltjes aangemaakt worden die de hersencellen aanvallen en hierdoor allerlei ontstekingsprocessen op gang brengen. Ons lichaam heeft uiteraard verdedigingsstoffen hiertegen; de zogenaamde “antioxidanten “ = antiroestmiddelen. Een stofje dat hier een heel belangrijke rol speelt is glutathion.

2) Oorzaken.

De aanmaak van dit glutathion wordt echter door veel factoren afgeremd met als gevolg dat het lichaam zich onvoldoende kan verdedigen.

 1. Pijn- en koortsmiddelen zoals paracetamol (zelfs indien tijdens de zwangerschap genomen)
 2. Smaakversterkers zoals mononatriumglutamaat ( E621, MSG, Ve-tsin )
 3. Suiker en vooral met name de industrieel geraffineerde suikers (snoep, koekjes, frisdrank, gesuikerde yoghurtdrinks, siropen…).
 4. Stimulerende middelen zoals drugs (cocaïne, heroïne en XTC) maar ook dopamine verhogende geneesmiddelen zoals (Ritalin/Rilatine, Concerta,…)
 5. Gebrek aan lichaamsbeweging, veelvuldig spelen van videospelletjes
 6. Stress; vooral de emotioneel-mentale stress
 7. Slechte darmflora. Gebruik van antibiotica, pijnstillers, verontreinigde voeding en suikers kan candida en laaggradige ontstekingen veroorzaken.

3) Wat te doen!

 1. Een volwaardige ( bio-) voeding met beperking aan industriële suikers.
 2. Magnesiumsupplement dat de stress helpt te bestrijden en zorgt voor een optimale suikerverbranding.
 3. Een Pre- en probioticum om de darmflora te optimaliseren.
 4. Desgevallend de hulp inroepen van een orthomoleculair en/of natuurgeneeskundig therapeut.

Een succesvol schooljaar gewenst!Tekenbeet! Het seizoen met verhoogd risico is aangebroken!

TekenbeetPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Sun, June 28, 2015 11:13:43

Tekenbeet! Het seizoen met verhoogd risico is aangebroken!

Bij het wandelen in de vrije natuur is het steeds mogelijk dat teken zich op je laten vallen vanuit bomen of struiken. Ze geven er de voorkeur aan zich te nestelen in huidplooien waar niet veel wrijving is zoals knieholtes, liesstreek, bilplooi, oksels, huidplooi onder de borsten enz.

Na een wandeling in de natuur is het aangewezen de huid toch te controleren. Indien je een teek vindt, is het aangewezen deze zo snel mogelijk en op een goede manier te verwijderen.

Hoe verwijderen?

1) Verwijder de teek met een specifieke tekentang of wurglus. Bij gebrek aan één van deze kan je een gewone garendraad nemen, daar een halve knoop in maken, die over de teek schuiven en dan aantrekken en zo de teek “lossnijden”Teek in doosje doen om later binnen te brengen bij huisarts of labo voor onderzoek

3) Onmiddellijk de bijtplaats ontsmetten met bvb Argentyn (3x per dag in wrijven). Ideaal als je daar nog wat etherische olie van Rode Tijm en/of (Berg-) Bonenkruid aan toevoegt. Voor fervente wandelaars is dit een middeltje om preventief in huis te hebben en op de wandeling mee te nemen. Deze behandeling gebruik je minstens gedurende 14 dagen.

Fabels:

Alleen kleine teken (nimfen) zijn gevaarlijkONJUISTALLE beten zijn gevaarlijk
Alleen een teek die langer dan 24 h op mijn huid zit kan me besmettenONJUISTOp het ogenblik dat de teek bijtgaat deze een hoeveelheid “speeksel” inspuiten om bloedstolling tegen te gaan. Op dat moment word je besmet.
In het labo vindt men geen afweerstoffen; dus ik ben niet besmetONJUISTEr blijft een grote kans dat je besmet bent want onderzoeken hebben aangetoond dat er een vrij grote foutmarge op deze detectie zit. Soms tot 75 %.
Ik ben niet besmet want ik heb geen rode ring op mijn huid.ONJUISTHeel wat besmette personen vertonen deze ring niet, sommige bronnen spreken tot 50%.
Ik kan de teek verwijderen door een prop watten met zeepsop op de beet te houdenONJUISTGebruik deze methode niet; deze leidt alleen maar tot een hoger risico op besmetting.

Voorzorgsmaatregelen bij een natuurwandeling:

 • Draag sokken, lange broek en lange mouwen
 • Zorg dat je steeds een tekentang bij je hebt en ontsmettingsmiddel
 • Controleer na een wandeling de huid; vooral de huidplooien
 • Bij twijfel, een arts raadplegen.


Voorzichtig met Fluor

FluorPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Mon, May 25, 2015 11:12:05

Wees voorzichtig met fluor!

Fluor zou onze tanden beschermen tegen gaatjes. Dat mogelijke voordeel weegt echter niet op tegen de negatieve gezondheidsrisico’s van het gebruik van fluor. Ongemerkt krijg je snel een overdosis fluor binnen via o.a. de voeding, het gebruik van gefluorideerde tandpasta, het innemen van fluortabletjes en leidingwater (indien gefluorideerd). Ook gekoelde Ice Tea bevat fluoride! Dit komt door het gebruik van theeblaadjes van lagere kwaliteit bij de productie van Ice Tea.

Besluit:
Fluoride heeft geen veiligheidsmarge. Voor gevoelige mensen is een lage dosering fluoride al snel te veel waardoor vergiftigingsverschijnselen optreden. Fluoriden zijn mineralen, die andere mineralen hun plaats innemen. Dit verstoort je metabolisme. Fluor is een mineraal dat in dezelfde groep zit als Jodium. Jodium is essentieel voor een goede schildklierwerking. Fluor overmaat kan bv. de werking van de schildklier verstoren, leiden tot depressie, allergieën of andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Advies:
– Koop fluorvrije tandpasta, bij voorkeur in de natuurvoedingswinkel of bij de apotheek.
– Vermijd het gebruik van leidingwater. Gebruik een waterfilter om resten fluoride uit het drinkwater te halen”
– Vermijd goedkope, niet-biologische thee en drink biologische thee

Nicoline Ruiz
bron: cursus Efiow – Walter Faché

Avocado

AvocadoPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Tue, April 21, 2015 21:47:05

7 Redenen om avocado te eten

1 Avocado bevat tal van vitaminen en mineralen
Avocado’s bevatten wel 20 verschillende vitaminen en mineralen: zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen.
Daarnaast bevat avocado magnesium, mangaan, koper, ijzer, zink, fosfor, vitamine A, B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B3 (niacine).

2 Avocado kan helpen bij gewichtsverlies
Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van avocado bijdraagt tot gewichtsverlies. Avocado’s bevatten daarnaast ook veel vezels, gezonde vetten en weinig koolhydraten, drie eigenschappen die ook kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.

3 Positieve invloed op de zwangerschap
Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint.

4 Avocado’s barsten van krachtige antioxidanten die de ogen kunnen beschermen
Aangezien avocado’s een belangrijke bron zijn van de stoffen luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt) en zeaxanthine, beschermt het tegen oogziekte.
Studies wijzen uit dat deze voedingsstoffen gelinkt zijn aan een sterk verminderd risico op staar en maculadegeneratie, wat vaak voorkomt bij ouderen.

5 Vezels
Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.

6 Goede vetten
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de avocado het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.

7 Eiwit
Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, zoals spierweefsel, orgaanweefsel, het zijn de bouwstoffen voor ons lichaam. Ze spelen ook een belangrijke rol in fysiologische processen op het gebied van energie, herstel, stemming, hersenfuncties, spier en krachtontwikkeling en ook bij het kwijtraken van vet. Essentiële aminozuren dienen we dagelijks uit onze voeding te halen.7 tips om het choelsterol te verlagen

CholesterolPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Wed, April 01, 2015 13:11:26

7 TIPS OM JE CHOLESTEROL OP EEN GEZONDE MANIER TE VERLAGEN

Belangrijk om te weten is dat een goede triglyceride waarde samen met licht verhoogde cholesterol, geen risico inhoudt. Deze triglyceride waarde wordt ook steeds bepaald bij een bloedanalyse en is een belangrijkere parameter voor je hart- en vaatziekten risico.

Je leefstijl heeft dus invloed op je cholesterolwaarden. Streef steeds naar een gezonde waarde. Als een te hoge cholesterolwaarde zakt doe je iets goed. Je leef...stijl is gezonder geworden. Dus probeer met een gezonde leefstijl je cholesterol te verlagen, niet zozeer om het cholesterol maar omdat het aangeeft dat je gezonder leeft.

1.Eet amandelen, walnoten en andere noten om dagelijks voldoende essentiële vetzuren binnen te krijgen.
2.Verwerk voldoende knoflook in je voeding. Gebruik vezelrijke voeding (groenten, fruit, peulvruchten). Eet maximaal 3 stukken fruit per dag. Door teveel fruit te eten, kan het zijn dat de cholesterol niet afgebroken wordt en opgeslagen wordt in de lever. Probeer 1/3 rauw voedsel te eten zoals fruit en groenten maar alleen als je darmstelsel het toelaat. Probeer dit stelselmatig op te bouwen.
3.Adem diep, slaap voldoende en drink minimaal 1,5 liter water per dag.
4.Eet maximum 1 keer per dag mager vlees (gevogelte) en beperk de hoeveelheid tot ongeveer 150 g/dag (omwille van het ontstekingsbevorderende arachidonzuur dat in vlees zit, vooral rood vlees). Gebruik weinig dierlijk vet, zeker geen ranzig vet (charcuterie), wel matig goede boter (best biologische zuurroom- of karneboter). Gebruik veel extra vierge olijfolie en/of dito koolzaad (raapzaadolie), rode palmpitolie en extra vierge kokosolie. Niet de hoeveelheid vet, die men gebruikt is de oorzaak van hartziekte maar wel de kwaliteit ervan. Neem zeker dagelijks extra essentiële vetzuren (omega 3-6-9).
5.Doe minimaal 3 x per week aan sport, train met intervallen waardoor het hart gaat versnellen. Op die manier verlaagt niet alleen je cholesterol maar gaat vooral je cholesterolverdeling verbeteren. Zowel de HDL als de LDL cholesterolwaarden zullen verbeteren door te sporten. Of probeer dagelijks op nuchtere maag een fikse wandeling te doen, dit doet eveneens wonderen.
6.Neem voldoende antioxidanten zoals vitamine C en E, carotenen, selenium en Q10, die overvloedig voorkomen in de mediterrane voeding. Anti-oxidanten beschermen je tegen vrije radicalen. Vrije radicalen oxideren cholesterol tot oxycholesterol. Oxycholesterol is schadelijk voor de gezondheid.
7.Witte rijst, witte pasta, wit brood, kant-en-klare producten kan je best beperken, gebruik in de plaats daarvan volkerenproducten.Probeer snoep, snacks en industrieel gebak te schrappen. Ook geraffineerde suiker en alles wat daaruit wordt geproduceerd is uit den boze omdat het gezonde stoffen uit het lichaam rooft.

Bron: EfiowIs er een verband tussen cholesterol en Hart-en Vaatziekten

CholesterolPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Wed, April 01, 2015 12:57:15

IS ER EEN VERBAND TUSSEN CHOLESTEROL EN HART- en VAATZIEKTEN?

Er is, volgens een aantal studies, een statistisch verband tussen cholesterol en vaatziekten. Dat betekent niet meer en niet minder dan dat mensen met een hoge cholesterolspiegel meer kans hebben op vaatziekten. Dat betekent echter nog niet dat cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt. Dat betekent wel dat cholesterol een ongezonde leefstijl kan weerspiegelen. Een leefstijl met veel verzadigd vet gaat nogal ee...ns gepaard met een aantal andere ongezonde eetgewoontes, zoals weinig groenten, fruit en tuinkruiden. Het gevolg van deze ongezonde leefstijl is een verhoogd cholesterolniveau én een grotere kans op vaatziekten.

Het verhoogde cholesterol is mogelijk slechts een marker van een bepaalde leefstijl. Deze leefstijl bevat vaak veel verzadigd vet van dierlijke oorsprong. Dierlijk vet uit de vleesindustrie bevat veel arachidonzuur. Arachidonzuur is pro-inflammatoir (geeft verhoogde ontstekingsactiviteit) en daarmee zijn we bij de werkelijke oorzaak van vaatziekten, namelijk ontsteking van de vaatwand. Daar komt bij dat vezels, fruit, groenten en tuinkruiden anti-inflammatoire effecten hebben. Een ongezonde leefstijl bevat weinig vezels, fruit, groenten en tuinkruiden en veel verzadigd vet of transvetzuren en een overmaat aan arachidonzuur. Deze levensstijl leidt tot een verhoogd ontstekingsniveau in het lichaam en tot een verhoogd cholesterolniveau ….

Op zich is cholesterol dus niet gevaarlijk maar cholesterol kan wel geoxideerd worden wanneer er teveel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn. Geoxideerd cholesterol noemt men oxycholesterol dat op zijn beurt wel schadelijk is voor de arteriewand. Bescherm jezelf tegen vrije radicalen door een goede antioxidant te nemen of voedsel te nuttigen dat rijk is aan antioxidanten (groenten, fruit, kruiden).

Een goede triglyceride waarde samen met licht verhoogde cholesterol, houdt geen risico in. Deze triglyceride waarde wordt ook steeds bepaald bij een bloedanalyse en is een belangrijkere parameter voor je hart en vaatziekten risico. Hiervoor bestaan geen medicijnen enkel door het aanpassen van leefstijl en voeding daalt deze terug. Daarom wordt er door je arts vaak niet veel over gezegd. Deze waarde zal ook niet beïnvloed worden door cholesterol remmers. Dus een cholesterolwaarde die verlaagt door het nemen van medicatie en je triglyceride waarde die niet verlaagt, veranderen je risico op hart en vaatziekten niet.Cholesterol (on)gezond

CholesterolPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Wed, April 01, 2015 12:25:19

IS CHOLESTEROL (ON)GEZOND?

Cholesterol is niet de oorzaak voor slagaderverkalking, hartinfarcten en beroertes maar heeft zelfs een tal van belangrijke eigenschappen voor het lichaam! Statines daarentegen verhinderen vele van deze positieve eigenschappen.

Hieronder enkele voordelen van cholesterol:
1.Cholesterol zorgt voor de aanmaak van een heleboel hormonen: namelijk de steroïden. Hiertoe behoren de geslachtshormonen testosteron, de oestrogenen en progesteron, evenals de bijnierhormonen cortisol en aldosteron en het in de nieren aangemaakte calcitriol, dat uitermate belangrijk is voor het bot. Steroïden beheersen onze seksualiteit, controleren onze vruchtbaarheid, onze stressreacties, onze bloedspiegel, onze mineralenhuishouding en zelfs onze slaap.
2.Cholesterol zorgt voor energie:
Het bijnierhormoon cortisol wordt aangemaakt om onze cellen van extra energie te voorzien bij geestelijke en lichamelijke belasting. Bij stress, sportieve prestaties, bij operaties en bij dagdagelijkse inspanningen zorgt cortisol ervoor dat we over voldoende energie beschikken. Cortisol wordt aangemaakt uit cholesterol. Het kunstmatig verlagen daarvan leidt onvermijdelijk tot meer geestelijke en fysieke moeheid. Door cholesterol te gaan verlagen, veroorzaak je een tekort aan co-enzym Q10 en l-carnitine. Beiden zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het hart.
3.Cholesterol houdt het geheugen scherp:
Cholesterol is namelijk, samen met verzadigd vet, het belangrijkste bestanddeel van onze hersenen. Cholesterol is voor de hersenen zelfs zo belangrijk dat bepaalde hersencellen het zelf kunnen aanmaken. Cholesterolverlagende middelen hebben dus een grote invloed op het geheugen maar ook op dementie, verwardheid, Alzheimer etc.
4.Cholesterol speelt een belangrijke rol bij de vetvertering en zorgt voor een goede stoelgang:
Cholesterol maakt galzuren aan die heel belangrijk zijn voor de vetvertering. Uit galzuur wordt ook ‘coprosterol’ aangemaakt, dat een positieve invloed heeft op de stoelgang en een gezonde darmfunctie.
5.Cholesterol = sterke botten:
Wij kunnen onder de invloed van de zon slechts vitamine D aanmaken als er voldoende cholesterol aanwezig is. Bij gebrek aan cholesterol wordt er ook te weinig vitamine K uit de darmen opgenomen en dat geeft te weinig galzuren. Vitamine D en K zijn onmisbaar voor sterke botten.
6.Cholesterol zorgt voor de fluïditeit van de celmembranen:
Elke cel in ons lichaam is omgeven door een omhulsel of membraan dat haar beschermt. Het celmembraan laat levensbelangrijke stoffen door en houdt schadelijke stoffen tegen zodat deze niet in de cellen kunnen dringen. Cholesterol zorgt voor de soepelheid en de doorlaatbaarheid van die celmembranen.
7.Cholesterol is nodig voor de opbouw en het behoud van de spieren:
Cholesterol is nodig voor de aanmaak van anabole (eiwitopbouwende steroïden). Het kunstmatig verlagen leidt dan ook tot spierzwakte en spierpijn. Op lange termijn is dat steeds nefast. Vergeet bij dit alles niet dat het hart ook een spier is, zelfs onze voornaamste spier.

In een volgend artikel stellen we de vraag of cholesterol een verband heeft met hart-en vaatziekten.

Bron: EfiowChiazaad

ChiazaadPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Wed, February 25, 2015 18:39:12

5 VOORDELEN VAN CHIAZAADJES!

Chiazaden zijn ontzettend heilzaam. Ze verbeteren de algehele gezondheid, zorgen voor een goede vochthuishouding in het lichaam en helpen je om af te vallen. Chiazaad is ook nog eens smaakloos waardoor je het i...n elk gerecht of drankje kunt verwerken (vb. Havermout, rijstmelk etc.)

Hieronder beschrijven we 5 belangrijkste voedingsstoffen in chiazaad
1. Eiwitten
Chiazaad is rijk aan eiwitten en essentiële aminozuren. De eiwitten in chiazaden zijn bovendien van hoge biologische kwaliteit en bevorderen zodoende de cel-vernieuwing en spiergroei. Chiazaden zijn dan ook extra bevorderlijk indien je aan krachttraining doet.
2. Vezels
Chiazaden zijn extreem rijk aan oplosbare en onoplosbare voedingsvezels; ze bevatten zelfs meer vezels dan havermout! Allereerst nemen de vezels in chiazaad enorme hoeveelheden water in zich op, waardoor ze een gelei vormen in de maag. Dit zorgt ervoor dat chiazaad je hongergevoel wegneemt en langdurig weghoudt.
Daarnaast zorgen de voedingsvezels ervoor dat de koolhydraten in voedsel langzaam worden vrijgemaakt en opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en wordt deze suiker minder omgezet naar lichaamsvet.
3. Mineralen
Zo is chiazaad heel rijk aan calcium en bevat het daarnaast aanzienlijke hoeveelheden magnesium en borium. Bovendien zorgen chiazaden ervoor dat elektrolyten gemakkelijker worden vastgehouden, wat ten goede komt aan de algehele interne mineralen-huishouding.
4. Omega 3-vetzuren
Chiazaad is rijk aan het omega 3-vetzuur alfa linoleenzuur (ALA). Omega 3 is nodig voor de structuur van al onze cellen. Daardoor is het heilzaam bij aandoening zoals hart-en vaatziekten, hersenaandoeningen, huidproblemen enz…
5.Antioxidanten
De antioxidanten in chiazaad maken vrije radicalen onschadelijk en zijn zodoende van cruciaal belang voor een optimale lichamelijke gezondheid. Chiazaden bevatten meer antioxidanten dan bosbessen.

Bron: afvallen & dieet

Next »