Nieuwsbrief Vegatest/Vegacheck

Nieuwsbrief Vegatest/Vegacheck

Koorts

Koorts infoPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Sun, February 22, 2015 11:42:04

KOORTS IS GEZOND!

Koorts op zich is onschuldig. Koorts hebben mag misschien oncomfortabel zijn, maar het draagt wel wezenlijk bij tot een effectief immuunsysteem en de manier waarop het reageert op infecties. Het geeft meestal een signaal ...dat het lichaam tegen een indringer vecht. Koortswerende middelen zijn er vooral voor ons comfort.

Uitzonderingen zijn patiënten met een hartkwaal of longproblemen omdat koorts hen teveel energie kost. Het is belangrijk om de koorts niet te gaan dempen met koortswerende middelen omdat koorts juist belangrijk is zodat het immuunsysteem in gang schiet om het virus of de bacterie aan te vallen.

In 90 procent van de gevallen is koorts een gevolg van een virus. Daarnaast kan ook een bacteriële infectie de boosdoener zijn. Om het virus of de bacterie te kunnen bestrijden, zet ons lichaam zijn ‘interne thermostaat’ een paar graden hoger. In plaats van tot 36,5 à 37,5 graden Celsius, loopt de lichaamstemperatuur bij koorts op tot 38 graden of meer.

Van zodra de indringer verslaan is, zal de koorts ook snel gaan zakken omdat het immuunsysteem dan terug in evenwicht komt. In feite is men dan genezen.

In tegenstelling tot wat velen denken, weerspiegelt de hoogte van de koorts niet per se de ernst van de situatie. Hoe je je voelt, zegt gewoonlijk meer over je gezondheid dan je lichaamstemperatuur.

Vooral bij kinderen zijn ouders vaak ongeruster naarmate de koorts stijgt en wordt er vaak te snel medicatie ingezet. Belangrijker dan de koorts zijn echter de ziektesymptomen. Heeft je kind 39 graden koorts maar lijkt het daar verder weinig last van te hebben? Dan hoef je heus niet meteen bij de dokter langs te gaan. U zult zien dat de koorts meestal vanzelf zakt.

Besluit: Wees niet te snel met medicatie in geval van koorts. Koorts betekent dat het immuunsysteem in gang schiet om indringers aan te vallen. Meestal gaat de koorts vanzelf weg. Wanneer de koorts langer duurt dan een paar dagen of hoger is dan 40° kunt u best contact opnemen met de arts.

Vrijdag geven we je via onze facebook pagina wat meer tips om koorts op een natuurlijke manier te verlagen bij kinderen.Bron: de gezondheidswinkel / Goed gevoelKinderen met koorts

Koorts infoPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Sun, February 22, 2015 10:24:08

5 TIPS VOOR KINDEREN MET KOORTS!

In het vorig bericht van woensdag las u dat koorts eigenlijk gezond is. Hier geven we u een aantal tips om koorts bij kinderen op een natuurlijke manier te verlagen:

5 tips om koorts op een natuurlijke man...ier te laten zakken bij kinderen:
1.Zeer belangrijk: Laat je kind voldoende water drinken. Een kind met koorts moet dagelijks minstens 50 ml water drinken per kilo lichaamsgewicht.
2.Maak sokken nat en wikkel ze om de enkels en herhaal dit als ze opgedroogd zijn. Je kan dit ook met de polsen doen. Je kind zal kalmeren en genieten van de opluchting.
3.Zo draag je bij koorts best luchtige kleding. Ook een lauw bad nemen heeft een gunstig effect op koorts.
4.Hou het hoofd en de nek koel. Bij hoge koorts kun je een katoenen sjaal nemen en die in koud water dompelen, uitwringen en om het hoofd en de nek van het kind leggen. Herhaal het nat maken als de sjaal opdroogt.
5.Laat je kind niet teveel eten; hou het bij heldere, gezonde vloeistoffen. Waarom? Sommige besmettelijke organismen gebruiken de voorraad zink en ijzer uit het lichaam om te overleven. Het menselijk lichaam kan om deze reden zink en ijzer verbergen, dus het is een slecht idee ijzer- en zinkrijke voeding tot je te nemen als je ziek bent. Als de persoon met koorts wil eten, is iets vloeibaars en zachts zoals kippensoep het beste.

Wat in geval van stuiptrekkingen bij kinderen?

Leg je kindje (tot de dokter er is) plat op de grond, op zijn of haar buik of zij, en leg zijn of haar hoofdje naar beneden voor het geval hij of zij zou braken. Ook als je merkt dat je kind er, zelfs bij lage koorts, andere ziektesymptomen bij krijgt, moet je zo snel mogelijk naar de dokter. Symptomen als suffigheid, problemen bij het drinken, een versnelde ademhaling of een grauwe kleur moeten altijd verder onderzocht worden.
Bron: de gezondheidswinkel / Goed gevoel