Nieuwsbrief Vegatest/Vegacheck

Nieuwsbrief Vegatest/Vegacheck

Tekenbeet! Het seizoen met verhoogd risico is aangebroken!

TekenbeetPosted by Praktijk voor Natuurgeneeswijzen Ermelo/Zeist Sun, June 28, 2015 11:13:43

Tekenbeet! Het seizoen met verhoogd risico is aangebroken!

Bij het wandelen in de vrije natuur is het steeds mogelijk dat teken zich op je laten vallen vanuit bomen of struiken. Ze geven er de voorkeur aan zich te nestelen in huidplooien waar niet veel wrijving is zoals knieholtes, liesstreek, bilplooi, oksels, huidplooi onder de borsten enz.

Na een wandeling in de natuur is het aangewezen de huid toch te controleren. Indien je een teek vindt, is het aangewezen deze zo snel mogelijk en op een goede manier te verwijderen.

Hoe verwijderen?

1) Verwijder de teek met een specifieke tekentang of wurglus. Bij gebrek aan één van deze kan je een gewone garendraad nemen, daar een halve knoop in maken, die over de teek schuiven en dan aantrekken en zo de teek “lossnijden”Teek in doosje doen om later binnen te brengen bij huisarts of labo voor onderzoek

3) Onmiddellijk de bijtplaats ontsmetten met bvb Argentyn (3x per dag in wrijven). Ideaal als je daar nog wat etherische olie van Rode Tijm en/of (Berg-) Bonenkruid aan toevoegt. Voor fervente wandelaars is dit een middeltje om preventief in huis te hebben en op de wandeling mee te nemen. Deze behandeling gebruik je minstens gedurende 14 dagen.

Fabels:

Alleen kleine teken (nimfen) zijn gevaarlijkONJUISTALLE beten zijn gevaarlijk
Alleen een teek die langer dan 24 h op mijn huid zit kan me besmettenONJUISTOp het ogenblik dat de teek bijtgaat deze een hoeveelheid “speeksel” inspuiten om bloedstolling tegen te gaan. Op dat moment word je besmet.
In het labo vindt men geen afweerstoffen; dus ik ben niet besmetONJUISTEr blijft een grote kans dat je besmet bent want onderzoeken hebben aangetoond dat er een vrij grote foutmarge op deze detectie zit. Soms tot 75 %.
Ik ben niet besmet want ik heb geen rode ring op mijn huid.ONJUISTHeel wat besmette personen vertonen deze ring niet, sommige bronnen spreken tot 50%.
Ik kan de teek verwijderen door een prop watten met zeepsop op de beet te houdenONJUISTGebruik deze methode niet; deze leidt alleen maar tot een hoger risico op besmetting.

Voorzorgsmaatregelen bij een natuurwandeling:

  • Draag sokken, lange broek en lange mouwen
  • Zorg dat je steeds een tekentang bij je hebt en ontsmettingsmiddel
  • Controleer na een wandeling de huid; vooral de huidplooien
  • Bij twijfel, een arts raadplegen.